Feniks
ja bym rozgraniczyła pojęcia, nie tyle "wiara" bo wierzyć można w wiele rzeczy, np. w to, że się człowiek zmobilizuje w jakimś celu, np. żeby zrealizować swoje zamierzenia etc.
Natomiast ślepa wiara w dogmaty, kupowanie tego, że czyjaś prawda ma być powszechnie obowiązującym modelem, jest już skrajnie niebezpieczna. Ludźmi, którzy są na to podatni łatwo manipulować, sterować ich emocjami, operować ich lękiem i potrzebą "pewności".
I tutaj dokładnie wiara w to, że jakiś przedstawiciel instytucji reprezentującej daną religię ma moc odpuszczenia "grzechów", jeśli się za to zapłaci, niczym nie różni się od wiary w to, że dżihad prowadzi do "boga".
I wg mnie tutaj też wpisuje się newagowskie powtarzanie jako "prawd powszechnych" tego, że ktoś np. ma podczep energetyczny, że ma jakaś tam karmę z wcieleń...wszystko, co ludzie kupują jako pewnik jest skrajnie niebezpieczne, bo prowadzi do fanatyzmu.
Ale z drugiej strony nawet najlepsze idee są przez ludzi wypaczane. Tak np. Bruce zachęcał do poszukiwań na własną rękę, żeby wyzwalać się z urojonych przekonań. I w sumie po to powstało to forum.
A jaki efekt? Ludzie nie chcą wolności. Na przykładzie forum choćby: ile było tutaj osób, które zaczęły głosić swoje prawdy? Ilu takich, którzy wręcz usilnie prosili, żeby ktoś im coś "odczepił" na odległość, czy powiedział jak na bank jest z jego bliskimi....Albo cytować jakieś książki, które "mówią jak jest".
Więc tak sobie myślę, że ludzkość musi mieć jakieś religie, bo po prostu nie jest gotowa na wolność. Obym się myliła.
Natomiast ślepa wiara w dogmaty, kupowanie tego, że czyjaś prawda ma być powszechnie obowiązującym modelem, jest już skrajnie niebezpieczna. Ludźmi, którzy są na to podatni łatwo manipulować, sterować ich emocjami, operować ich lękiem i potrzebą "pewności".
I tutaj dokładnie wiara w to, że jakiś przedstawiciel instytucji reprezentującej daną religię ma moc odpuszczenia "grzechów", jeśli się za to zapłaci, niczym nie różni się od wiary w to, że dżihad prowadzi do "boga".
I wg mnie tutaj też wpisuje się newagowskie powtarzanie jako "prawd powszechnych" tego, że ktoś np. ma podczep energetyczny, że ma jakaś tam karmę z wcieleń...wszystko, co ludzie kupują jako pewnik jest skrajnie niebezpieczne, bo prowadzi do fanatyzmu.
Ale z drugiej strony nawet najlepsze idee są przez ludzi wypaczane. Tak np. Bruce zachęcał do poszukiwań na własną rękę, żeby wyzwalać się z urojonych przekonań. I w sumie po to powstało to forum.
A jaki efekt? Ludzie nie chcą wolności. Na przykładzie forum choćby: ile było tutaj osób, które zaczęły głosić swoje prawdy? Ilu takich, którzy wręcz usilnie prosili, żeby ktoś im coś "odczepił" na odległość, czy powiedział jak na bank jest z jego bliskimi....Albo cytować jakieś książki, które "mówią jak jest".
Więc tak sobie myślę, że ludzkość musi mieć jakieś religie, bo po prostu nie jest gotowa na wolność. Obym się myliła.
"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
-- Alighieri Dante
-- Alighieri Dante
ależ zabijaj sobie, nie o to pytałampijawa pisze:Tym,że nie zabijam,bo zabrania mi tego religia : kochaj blizniego swego jak siebie samego-wystarczy przestrzegać-a to o czym piszesz jest fanatyzmem
ja tez nie zabijam chociaz nie jestem religijna , nie potrzebuje wskazówek żeby nie zabijac czy nie kraść, naprawde nie kumasz?
chodzi mi o to że zarówno ty jak i ten muzuł wierzycie tą samą bajke
Uwaga: informuję iż nawiązuję kontakty z homo sapiens.
Pamiętacie jak miałem kose z roxane i pisałem jej żeby wyrzuciła z szuflady różaniec? Trzeba wyzbyć się jezusa póki jest na to czas bo reinkarnacja może być wieczna.
Mój autorytet kiedyś powiedział "W czasie chrztu zabija się pogańskiego ducha"
asiula2k moje posty wcale nie są chamskie nazwałbym je raczej prawdzie ale chyba bardziej pasuje "szczere do bólu" Kto powiedział że ja nie wierzę w boga? Mało tego wierzę w boga i w bogów ale w mojej wierze oni nie potrzebują pięknym katedr, kościołów i pokazywania swojej silnej wiary! hah !nie dajemy im pieniędzy w zamian za coś! Nie werbujemy swoich dzieci do swojej wiary bo przecież jej nie rozumieją.
Widzisz pijawa twoja odpowiedź w postaci "przecież to tradycja" twoja tradycja trwa 1000 lat moja trwa o wiele dłużej ale czy to powód żeby małemu dziecku nakazywać drogę religijną?
Ja nigdy dziecku bym nie nadał swojej wiary to było by jak mord mord jego wolnej woli, chciałbym żeby moje dziecko było poganinem ale to pragnienie nie zachwieje jego myśli jego woli wybierając mu wiarę po prostu bym go skrzywdził, przykro mi pijawa
ps. a tak nieco śmieszniej nie myślałaś pijawa o czymś takim?
http://img.wiocha.pl/images/f/e/fedd61d ... f04646.jpg
Mój autorytet kiedyś powiedział "W czasie chrztu zabija się pogańskiego ducha"
asiula2k moje posty wcale nie są chamskie nazwałbym je raczej prawdzie ale chyba bardziej pasuje "szczere do bólu" Kto powiedział że ja nie wierzę w boga? Mało tego wierzę w boga i w bogów ale w mojej wierze oni nie potrzebują pięknym katedr, kościołów i pokazywania swojej silnej wiary! hah !nie dajemy im pieniędzy w zamian za coś! Nie werbujemy swoich dzieci do swojej wiary bo przecież jej nie rozumieją.
Widzisz pijawa twoja odpowiedź w postaci "przecież to tradycja" twoja tradycja trwa 1000 lat moja trwa o wiele dłużej ale czy to powód żeby małemu dziecku nakazywać drogę religijną?
Ja nigdy dziecku bym nie nadał swojej wiary to było by jak mord mord jego wolnej woli, chciałbym żeby moje dziecko było poganinem ale to pragnienie nie zachwieje jego myśli jego woli wybierając mu wiarę po prostu bym go skrzywdził, przykro mi pijawa
ps. a tak nieco śmieszniej nie myślałaś pijawa o czymś takim?
http://img.wiocha.pl/images/f/e/fedd61d ... f04646.jpg
Też podtrzymywać będę do końca życia.. iż ślepa wiara jest najgorszą pułapką umysłu.. tylko człowiek słaby, nie będący z sobą w harmonii szuka jakiś wielkich autorytetów, cudzych prawd. Sam też dla siebie jestem dobrym przykładem bo wiem co to ślepa wiara, wiem co to wiara w autorytet i jak wyglądają systemy przekonań (bo sam tego doświadczyłem).. Często oparte na ślepej wierze, przez to cały świat wydaje nam się taki jak nakazuje owe wierzenia.. wszystko się układa niby w całość.. ale brniemy wtedy coraz bardziej w bajkę.. która staje się naszą subiektywną prawdą, a w sumie nie naszą tylko cudzą, więc wierzymy w cudze poglądy.
Hmm i tak sobie myśle.. że najłatwiej nam słabym ludziom po prostu w coś ślepo wierzyć. Twierdzimy wtedy że jest tak jak mówi np. Kościół Katolicki i umywamy rączki. Bo po co samemu szukać, samemu coś sprawdzić jak dany system daje nam gotowe dogmaty? Tak przecież najprościej.
Aczkolwiek sądze że niektórym jest to bardzo potrzebne (religia) i bez niej nie odnaleźli by się tutaj zbytnio i mogli by stać się wrakiem człowieka.
Hmm i tak sobie myśle.. że najłatwiej nam słabym ludziom po prostu w coś ślepo wierzyć. Twierdzimy wtedy że jest tak jak mówi np. Kościół Katolicki i umywamy rączki. Bo po co samemu szukać, samemu coś sprawdzić jak dany system daje nam gotowe dogmaty? Tak przecież najprościej.
Aczkolwiek sądze że niektórym jest to bardzo potrzebne (religia) i bez niej nie odnaleźli by się tutaj zbytnio i mogli by stać się wrakiem człowieka.
no i się zgadzam z Wami
hrabia, z tobą jest tylko jeden problem;) masz swoje "wizje" i za nic nie chcesz uwierzyć, że może być inaczej...i w tym czasami przypominasz mi Włodka
rozbawiłeś mnie do łez z tym różańcem, zupełnie nie pamiętam sytuacji...
fajne jest to, że ty WIESZ, że ja dajmy na to w Ogóle mam różaniec
A propos, jakie są 3 najniebezpieczniejsze słowa na świecie? Jak ktoś zgadnie, to normalnie funduję nagrodę.
hrabia, z tobą jest tylko jeden problem;) masz swoje "wizje" i za nic nie chcesz uwierzyć, że może być inaczej...i w tym czasami przypominasz mi Włodka
rozbawiłeś mnie do łez z tym różańcem, zupełnie nie pamiętam sytuacji...
fajne jest to, że ty WIESZ, że ja dajmy na to w Ogóle mam różaniec
A propos, jakie są 3 najniebezpieczniejsze słowa na świecie? Jak ktoś zgadnie, to normalnie funduję nagrodę.
"Idź swoją drogą, a ludzie niech mówią, co chcą."
-- Alighieri Dante
-- Alighieri Dante
Zgadzam się z Rockerem nie można nikomu wierzyć w 100% W autorytety i w szczególności KK Kiedyś pisałem 20% prawdy 80% kłamstw lecz kto ujrzy te kłamstwa jeśli są zakryte oczywistą prawdą? Ogólnie uważam że religia to zło.
Pisałem kiedyś roxane żebyś odrzuciła te modły Ale zapomnijmy o tym bo to nam zaszkodzi...
Wiem że dziewczyny przez moje posty odczuwają zachwianie swojej wiary mimo że tego nie przyznają, szkoda że ludzie skupiają się na duchowości a nie na ziemskim życiu żeby oczyścić umysły i zachowania z negatywnych bodźców.
Kochani nigdy wam źle nie życzyłem nawet jeśli moje posty były paskudne,
ale...
Wyklnijcie się jezusa chrystusa, potępcie go, jeszcze tej nocy!
Pisałem kiedyś roxane żebyś odrzuciła te modły Ale zapomnijmy o tym bo to nam zaszkodzi...
Wiem że dziewczyny przez moje posty odczuwają zachwianie swojej wiary mimo że tego nie przyznają, szkoda że ludzie skupiają się na duchowości a nie na ziemskim życiu żeby oczyścić umysły i zachowania z negatywnych bodźców.
Kochani nigdy wam źle nie życzyłem nawet jeśli moje posty były paskudne,
ale...
Wyklnijcie się jezusa chrystusa, potępcie go, jeszcze tej nocy!
nie pyszcz już na kościół,dobra ? bo nalezysz do tego stada ,,baranów" jak mawiaszszeptu pisze:tak Roxanne, ludzie muszą mieć liderów tak jak barany pasterza
niestety
Złorzeczysz i złorzeczysz,a slub w kosciele brałaś
Ostatnio zmieniony pn wrz 23, 2013 2:16 pm przez pijawa, łącznie zmieniany 3 razy.
cokolwiek dajemy, musimy wziąć,a cokolwiek bierzemy, musimy dać.