Rzekł Pan do Mojżesza: 2 "Pomścij Izraelitów na Madianitach. Potem zostaniesz przyłączony do twoich przodków". ….......................................... Według rozkazu, jaki otrzymał Mojżesz od Pana, wyruszyli przeciw Madianitom i pozabijali wszystkich mężczyzn. 8
Spalili wszystkie miasta, które tamci zamieszkiwali, i wszystkie obozowiska namiotów. 11 Zabrawszy następnie całą zdobycz, cały łup złożony z ludzi i zwierząt, 12 przyprowadzili jeńców, zdobycz i łup do Mojżesza, kapłana Eleazara i całej społeczności Izraelitów, do obozu, który się znajdował na równinach Moabu, położonych nad Jordanem naprzeciw Jerycha. 13 Mojżesz, kapłan Eleazar i wszyscy książęta społeczności wyszli z obozu naprzeciw nich. 14 I rozgniewał się Mojżesz na dowódców wojska, na tysiączników i setników, którzy wracali z wyprawy wojennej. 15 Rzekł do nich: "Jakże mogliście zostawić przy życiu wszystkie kobiety? 16 One to za radą Balaama spowodowały, że Izraelici ze względu na Peora dopuścili się niewierności wobec Pana. Sprowadziło to plagę na społeczność Pana. 17 Zabijecie więc spośród dzieci wszystkich chłopców, a spośród kobiet te, które już obcowały z mężczyzną. .. Księga liczb

Jakiś inny ten Pan i zmusza,i rozkazuje,i kara. Moim zdaniem (jeśli to była prawda)to żydzi w ten sposób usprawiedliwiali swoje morderstwa na więźniach i ludności cywilnej.
Pan zesłał wielką rybę, aby połknęła Jonasza. I był Jonasz we wnętrznościach ryby trzy dni i trzy noce.........Księga Jonasza.
Jeżeli rzeczywiście ten gość wytrzymał trzy dni i trzy noce to moim zdaniem „Wielka ryba”, to nazwa okrętu podwodnego.
Podczas gdy oni szli i rozmawiali, oto [zjawił się] wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi i rozdzielił obydwóch: a Eliasz wśród wichru wstąpił do niebios. 12 Elizeusz zaś patrzał i wołał: "Ojcze mój! Ojcze mój! Rydwanie Izraela i jego jeźdźcze". I już go więcej nie ujrzał. Ująwszy następnie szaty swoje, Elizeusz rozdarł je na dwie części 13 i podniósł płaszcz Eliasza, który spadł z góry od niego. 2 Księga Królewska.
...wóz ognisty wraz z rumakami ognistymi...wygląda mi to na opis jakiegoś pojazdu kosmicznego za prawidłowością tej tezy przemawia płaszcz Eliasza który spadł z góry(jemu już nie był potrzebny, pewnie dostał skafander

Czytając tą książkę(Biblię) zastanawiam się ile w niej prawdy a ile konfabulacji?