nowy serwis

Tutaj piszemy o sprawach mniej lub bardziej związanych z rozwojem duchowym jednocześnie nie mieszczących się w innych miejscach Forum.
stozek

nowy serwis

Post autor: stozek » czw gru 17, 2009 7:45 am

hej, mysle nad zalozeniem serwisu ktorego celem bedzie bezinteresowna pomoc w kazdej
dziedzinie zycia. pomysl polega na tym ze od poczatku wszystko bedzie tworzone dzieki bezinteresownej pomocy, np ktos ofiaruje miejsce na serwerze, ktos zaprojektuje logo,
ktos strone ...:)

serwis mialby powstac na "ksztalt" allegro, zakladali by w nim konta ludzie ktorzy chcieli by ofiarowac pomoc w roznych dziedzinach i w pewnej ilosci np prawnik oferuje 10 porad mailowych tygodniowo, przy czym zarejestrowac moze sie kazdy , osoby prywatne bez wyksztalcenia jak i firmy. dziedziny moga byc najrozniejsze rowniez z rzeczami ktore ktos by chcial ofiarowac np zywnosc, ubrania, do tego wolontariusze ktorzy maja czas i chcieli by pomoc.

przy serwisie miala by zostac zalozona fundacja dla ludzi ktozy chcieli by ofiarowac pomoc finansowa.

serwis mialby byc wolny ideologicznie i wyznaniowo, choc pomoc moze byc ofiarowana w kazdej formie np leczenia reiki, itd.

zeby ruszyc z miejsca potrzebna jest nazwa i mysl przewodnia.

jesli chcieli byscie pomoc to zapraszam na tym ma cale przedsiewziecie polegac,
oczywiscie bezinteresownie :D

myslalem nad nazwa strony w stylu ze "cos laczy ludzi", zeby to bylo takie "globalne" o pomocy, choc nazwa moze byc rowniez oryginalna.

bezinteresowni.pl ? to jakos tak dziwnie brzmi ;)

zachecam do dzielenia sie pomyslami i takimi na motto rowniez :)

"niebo na ziemi" hmmmm, to jeszcze nie to ;)

stozek

Post autor: stozek » czw gru 17, 2009 10:08 am

napisze drogi post zamiast edytowac, nie miejcie mi tego za zle ;)
chociaz sam sobie odpowiadam to bedzie widac to jako ruch w temacie i moze ktos sie przylaczy.

wpadlem na nazwe - Centrum Czystej Bezinteresownej Milosci
lub Bezwarukowej

lecz trzeba wiecej nazw, zeby je porownac i miec z czego wybrac

nie postrzegajcie tego jako "czyjes po cos" chcialbym zeby to bylo swojego rodzaju "akcja" , "przesiewzieciem" od ludzi dla innych ludzi i zeby ci inni ludzie rowniez dolanczali sie jesli zechca

cala sprawa miala by sie rozwijac sama dzieki sugestiom i radom jak mozna
lepiej i wiecej pomagac, a nie byc scisle kierowana przez kogos.

wszystko co jest zgodne z najczystszymi intencjami bedzie napewno ok, im wiecej ludzi bedzie chcialo uczestniczyc w tym, tym lepszy wybierzemy
wspolny mianownik, odpowiadajacy wiekszej ilosci osob

wiadomo, jeden moze miec zle niedobre spojrzenie na temat, 3 czy 4 rowniez, lecz im wiecej osob bedzie tym i spojrzenie bedzie lepsze
:)

-----------------------------------------edit

Obrazek

takie cos wymyslilem, kazdy kto sie przylaczy bedzie mogl wstawic swoje zdjecie do takiego ludzika [narazie koncepcja ;)] , wazne przedsiewziecia mialy by byc podejmowane poprzez glosowanie tych "ludzikow", bedzie to wygladalo jak taki dluuuuugi pociag :)

jeszcze w mjescu czakry serca mial by byc taki swiecaca kuleczka zeby kazdy wiedzial ze Centrum Bezwarunkowej Czystej Milosci ma w sobie :)

no wlasnie , skoro ma w sobie to wszystko powinno sie nazywac inaczej , hmmm

i do tego jeszcze jakas mysl przewodnia , cos jak "laczymy ludzi na nowo" , no dalej, dalej :)

-------------------------------------- edit

ogolny zarys moglby wygladac tak

glowna idea - Bezinteresowna milosc i pomoc , najwyzszy dostepny wzorzec postepowania

fajnie zeby to az "swiecilo" od strony ;)

a poniej dziedziny w ktorych wprowadzamy ta idee w zycie :

bylby podzial na miejscowosci i kto gdzie moze takiej pomocy udzielic

pomoc materialna
pomoc w poradach
leczenie konwencjonalne i nie
edukacja
zywnosc
oddam nie odplatnie
pomoc zwierzetom
pomoc przy sadzeniu roslin :)

to takie przykladowe dziedziny, duzo by tego mozna wymienic

----------------------------------------------edit

pare mysli z jednej wiadomosci :)

moja inspiracja jest bezwarunkowa milosc i pomoc,

chcialbym zeby serwis/portal powstal nie po to aby cos zastepowac
ale zeby łączyc.
chcialbym zeby ludzie jesli chca dzielili sie najwyzsza forma milosci
z innymi.

rowniez zakladam ze powinien byc wolny od wszelkich administracji,
nie ma byc czyms, gdyz w takiej formie rzeczowej stawal by miedzy ludzmi,
trudno to opisac :) chcialbym zeby istnial i bylo go wszedzie widac
ale jednoczesnie zeby byl niewidoczny, nie po to zeby ludzie sobie pomagali
dla niego ale zeby istnial po to zeby ludzie sobie mogli pomagac.

chcialbym zeby wszystko inne bylo nie wazne, tylko ta malutka czastka
w nas ktora kocha bezinteresownie. nie wazne jak ludzie mysla i co w innych widza, zeby nie patrzyli na wady gdyz to im wtedy zakrywa zalety innych.

zamiast sprzeczac sie w tym co nas dzieli polaczmy sie w tym co mamy wspolne,
wlasnie w tej milosci.

chcialbym aby mogl przylaczyc sie kazdy czlowiek
nie chcialbym poruszac tam co ktos zrobil, albo czego nie zrobil,
ale co moze zrobic w tej idei jesli by chcial sie przylaczyc.

zreszta nie ma byc tam "wladzy", ani poruszania kwesti przez ta wladze
bedzie cos jakby wolna wspolnota i glosowanie

wlasnie zeby ta bezinteresownosc wybaczala i zapominala w kazdej chwili
patrzac co sekunde na kazdego czlowieka jak na wspaniala istote.

mrkriss
Administrator
Kontakt:

Post autor: mrkriss » czw gru 17, 2009 3:18 pm

Witam,

dla informacji ogółu:
- rozpocząłem dyskusję ze Stożkiem na PW.
- domena bezinteresowni.pl jest zajęta - http://xip.pl/dmcheck.php
- moja propozycja hasła przewodniego: "pieniądze są bez znaczenia"

Bez administratorów / technicznych oczywiście się nie obejdzie. Chociażby dlatego, że serwisem trzeba się opiekować, aktualizować skrypty, modernizować, naprawiać, itp. Nie każdy się na tym zna a niektórzy wręcz nie powinni się tego dotykać. Przynajmniej jeden moderator na grupę powinien pilnować w tej grupie porządku - charytatywnie :)

Musi też ktoś czuwać nad przejrzystością forów w grupach, bo jak ludzie poczują luz to zrobi się bałagan z czystego braku wiedzy nt. jak należy pisać, by nie utrudniać życia innym. :)
"bo nie jesteśmy z tego świata i nigdy nie będziemy..."

FREYA

Post autor: FREYA » czw gru 17, 2009 6:17 pm

A moja propozycja to "Centrum Miłości".

Uważam że pieniądze nie są jedynym "zagrożeniem".
Ktoś może powiedzieć: nie chodzi o pieniądze, chodzi o mój czas( który jest często droższy od pieniądza). A polityka? Też często staje "ponad" pieniądzem.
A więc są różne "wartości", do których ludzie przywiązują wagę. Jeśli dajesz coś z siebie nie dla pieniędzy, nie dla układów; jeśli poswięcasz komus swój często bezcenny czas- to wtedy jesteś PONAD, to wtedy jesteś PRAWDZIWY, to wtedy KOCHASZ, robisz cos z MIŁOŚCI.
Jeśli nie kochasz zamykasz sie w sobie, twoje życie przestaje być pielgrzymką, nie przypomina rzeki plynącej do oceanu, tylko przekształca się w mulisty staw z brudną stojącą wodą.
Kiedy kochasz otwierasz sie na innych, jesteś częścią całości. Całość staje sie twoim życiem.
Uważam więc ,że dobrze by było aby w nazwie było coś powiązanego z Milością :)

To tyle z mojej strony:)

Pozdrawiam.
"Można odejść na zawsze - by stale być blisko".
Ks. Twardowski

Roxanne
Administrator

Post autor: Roxanne » czw gru 17, 2009 7:13 pm

Bardzo mi się podoba pomysł, może to będzie ogromna cegła na fundamencie zmian, w jakich uczestniczymy...

Zastanawiam się, czy takie piękne, ale też dla dużej części społeczeństwa niestety patetycznie brzmiące nazwy nie sprawią, że ta właśnie część pozamyka się na ową ideę.

Może zastanówmy się nad czymś, co dotrze do jak największego grona ludzi?
Jak zaprezentować taki portal, żeby nie trącił patetyczną ezoteryką, nie odstraszał osób, jeszcze pozamykanych, a zachęcał do nowego spojrzenia - przyczynił się do przekraczania matrixowych ograniczeń.

Podoba mi się propozycja mrkrissa, gdyby miał być jakiś wstęp ideowy, pociągnęłabym tak:

"Wydaje Ci się, że ogranicza cię brak pieniędzy? Pieniądze są bez znaczenia, chociaż wydaje się, że stanowią źródło całego zła na świecie...to tylko energia, jedna z jej form. Wszechświat jest pełen energii, chociaż może jeszcze tego nie dostrzegasz. Otwórz oczy! Zobacz ile ty sam masz do zaoferowania. Zobacz ile inni oferują tobie."

Jakiś czas temu przygotowywaliśmy projekt portalu wymiany wakacyjnej, wymiany usług, itp. Docelowo miał stać się miejscem, gdzie będzie wiele reklam, ze względu na ilość wejść, a dochód z owych reklam miał być przeznaczony dla fundacji opiekujących się chorymi dziećmi, dziećmi z najuboższych rodzin, wspieranie programów pozwalających im na rozwój, a nie jedynie zapomogowych działań, w sensie "dawania wędki, a nie ryby", szkoleń, które pomogłyby im wyjść z syndromu ofiary, przekonania o potrzebie walki i konkurencji, etc. no ale brak czasu zastopował nasze działania.

Daltar

Post autor: Daltar » czw gru 17, 2009 7:40 pm

Bardzo piękny pomysł i przy odpowiednio silnym zaangażowaniu i niezłomnej postawie, grupa ideowców była by w stanie stworzyć coś takiego, co po prostu by zafunkcjonowało.
Do tego typu działań potrzeba jednak ogromnej determinacji, czasu oraz wytrwałości. Tak właśnie powstają wielkie fundacje. Tworzą je ludzie, którzy pomimo wszelkich przeciwności losu prą do przodu w swojej idei. Portal społecznościowy o takim charakterze działania z pewnością jest dużo łatwiejszy do realizacji niż fundacja. Fundacja to tony papierów, kontrole oraz inne urzędowe "przeszkadzajki" ( Wiem, bo sam byłem współzałożycielem i prezesuję pewnemu stowarzyszeniu, czyli bardzo podobnej strukturze prawnej ). Portal to coś o wiele łatwiejszego i znakomity pomysł na początek.
Trzeba jednak pamiętać o wielu pułapkach z tym związanych. Wbrew pozorom tego typu "przestrzeń" powinna koordynować doświadczona, silna psychicznie, mająca duże doświadczenie w kontakcie z ludźmi osoba. Bez takiego silnego trzonu nawet najbardziej wzniosłe projekty mogą okazać się domkiem z kart, który runie przy większym podmuchu. No ale przecież zawsze warto próbować i walczyć o powstanie czegoś o tak pięknych założeniach. W końcu ludzie budują cywilizację na swoich marzeniach.

Jeśli powstanie taki twór, to z pewnością będę odwiedzał go regularnie starając się stać zawsze po stronie oferującej pomoc :)

Powodzenia śmiałkom!

Ps: Freya, Centrum Miłości brzmi ładnie, ale z punktu widzenia marketingowego jest pułapką, bo to co jednym kojarzy się z uczuciem innych będzie wabiło jako centrum rozrywek seksualnych. Wiemy jacy są ludzie i czego szukają pod takimi nazwami. ;)

FREYA

Post autor: FREYA » czw gru 17, 2009 7:52 pm

Daltar pisze:
Ps: Freya, Centrum Miłości brzmi ładnie, ale z punktu widzenia marketingowego jest pułapką, bo to co jednym kojarzy się z uczuciem innych będzie wabiło jako centrum rozrywek seksualnych. Wiemy jacy są ludzie i czego szukają pod takimi nazwami. ;)
Ups, nie pomyslałam o tym... :lol:
Oczywiście masz rację.
"Można odejść na zawsze - by stale być blisko".
Ks. Twardowski

stozek

Post autor: stozek » czw gru 17, 2009 8:02 pm

to kto sie chce przylaczyc , reka w gore ? :)

w sumie zle pytanie, wymyslmy koncepcje a reszta to z gorki :)

paul 023

Post autor: paul 023 » czw gru 17, 2009 8:09 pm

Bardzo dobry pomysł to jest moja pozytywna ocena ;)

Pozdrawiam.
Uwaga: Informuję, że zaprzestałem nawiązywać kontakty.

megraf

Post autor: megraf » czw gru 17, 2009 9:26 pm

Daltar pełen szacun za wypowiedź -a cała inicjatywa i pomysł mi się bardzo podoba. Jestem ZA:) mam mało czasu ale mam informatyka w domu, pomocnego jakby co.

stozek

Post autor: stozek » pt gru 18, 2009 6:36 am

myslalem nad systemem awatarow, mozna by przygotowac parenascie wzorow zeby kazdy sobie mogl wybrac jakis

cos w tym stylu, jakby dodatkowym efektem tego jest ze jesli ktos widzi caly czas
siebie w swietle to tak jak by to sobie wizualizowal podswiadomie i taki sie tez
staje w rzeczywistosci
Obrazek

i zeby calosc utzymac w dosc milym humorystycznym wygladzie jak

Obrazek

oczywiscie musialo by to byc cos oryginalnego, ale zeby wszyscy czuli sie jak
przyjaciele nie tylko znajomi

moglo by byc utrzymane w stylistyce nieba, wiecie chmury, kolor niebieski, swiatlo,
ale zeby nie bylo za bardzo cukierkowate gdyz taka infantylnosc rowniez mogla by
zniechecac

za_mgłą

Post autor: za_mgłą » pt gru 18, 2009 8:02 am

...a zeby nie bylo zbyt cukierkowo, mozemy umiescic obrazek granatu.
Bo wiesz Alan, jestem w szoku - w dobrym szoku- bo Twoja energia jest tak silna, jest tak dobrze osadzona, ze wiem, ze Tobie sie uda.
Stworzenie czegos ogromnego i bezwarunkowego. Dziz super.

pozdrawiam Granacie Milosci
za_mgla

stozek

Post autor: stozek » pt gru 18, 2009 8:21 am

fajny pomysl, na to wlasnie liczymy, im wiecej nas tym lepiej. :)

wszystko sie uda z pewnoscia, ale nie mi gdyz nie ma w tym jakiejs
mojej specjalnej zaslogi,
ale nam wszystkim, nie tylko tym ktozy wkladaja swoj wysilek w
zbudowanie podstaw ale tym ktozy sie beda przylanczac, nie widze
roznicy w tym ze ktos pomogl tyle a ktos tyle, jeden ma mniejsze
mozliwosci inny wieksze.

tak mowie :) ze rownosc nie polega na tym zeby kazdy dawal tyle samo
ale na tym zeby kazdy dawal tyle ile moze, jesli chce oczywiscie.

[czy to jakis cytat ? ;) ]

jak widzisz inni rowniez wpadli na podobne pomysly a mysle ze kazda osoba
czuje ze mogla by pomoc bezinteresownie, wystarczy pokazac taka mozliwosc :)

---------------
zaowazylem w jednym z postow chyba Daltara , ciekawa rzecz o ktorej rowniez
kiedys myslalem, otoz jako dodatek mozna by dolaczyc taki "serwis informacyjny"
jako dzial, jego unikalnosc polegala by na tym ze zamieszczane by byly w nim
tylko dobre i pozytywne informacje ze swiata i kraju, a wiadomo , jak postrzegasz swoj
swiat takim sie on staje ;)

Ciacho

Post autor: Ciacho » pt gru 18, 2009 11:36 am

Stożku jestem pełna podziwy dla Twojego zapału :)
A w kwestii "oprawy" rozumiem Twój pomysł ma humorystyczny wgląd, ale Three Tree Fiends to akurat bardzo okrutna i krwawa bajka ;)
behind blue eyes

stozek

Post autor: stozek » pt gru 18, 2009 2:41 pm

trudno znalezc idealna i uniwersalna nazwe, do tego czasami im bardziej sie starasz tym dalej jestes od celu.

proponuje po prostu -
Centrum Czystej Bezinteresownej [lub bezwarunkowej] Milosci

czemu centrum ? poniewaz jest to miejsce w ktorym postanowily spotkac sie rozne czesci tej samej bezwarunkowej milosci jakimi sa ludzie,

co na ten temat myslicie ?
ciekaw jestem waszego zdania, czy nie brzmi zbyt doniosle, odlegle , nie z tego swiata ?
jezeli uwazacie ze powinno brzemiec inaczej , jak to lepiej ujac lub macie inny pomysl to napiszcie :)

osobiscie odbieram ta nazwe taka jaka jest, nie ma dla mnie jakich ukrytych znaczen, nie odziela jakiejs grupy, ani nie stara sie niczego przekazac.

choc brakuje mi jakiegos dodatku zeby wiadomo bylo ze to nie o strone chodzi ale o dzialanie.

nie chcial bym zeby to byla jakas moja decyzja, krytyka bedzie jak najbardziej na miejscu, zreszta jezeli po jakims czasie znajdzie sie lepsza to sie ja zamieni :)

Grey Owl

Post autor: Grey Owl » pt gru 18, 2009 3:05 pm

Tak Stozku :) To by bylo juz jakby chyba to :)
W zasadzie zero mozliwych nieporozumien. Jeszcze moze jakies slowo mowiace o dzialaniu, a nie o kontemplacji :?:

Pozdrowionka :)

Adam

Post autor: Adam » pt gru 18, 2009 5:44 pm

Pomysł genialny, nazwa jeśli wolno zaproponować Centrum Godnego Człowieczeństwa
carpe diem

stozek

Post autor: stozek » sob gru 19, 2009 6:01 am

niby dobra nazwa choc mi osobiscie nasuwa mysli o tych ktozy nie maja godnego czlowieczenstwa, brzmi ona jak nazwa schroniska w ktorym przyjmowani sa ludzi odrzuceni. od razu jak ja przeczytalem to zrobilo mi sie troche smutno, choc moze to tylko moj punkt widzenia :)

ODPOWIEDZ

Wróć do „HydePark”