Potrzeba napisania tego oświadczenia jest spowodowana lawinowo rosnącą ilością próśb o kontakt skierowanych w moją stronę oraz coraz częstszych przypadków wywierania dużej presji na mojej osobie o przyspieszenie załatwiania spraw. Do tego w (na szczęście nielicznych i skrajnych przypadkach) pojawiają się spore pretensje oraz nieuzasadnione oskarżenia o pomijanie kolejki, faworyzowanie innych, "nie trzymanie się planu"
Cytuję:
"...nigdy nie nadejdzie badzmy szczerzy to jest zbyt powazne przynajmniej dla mnie by tak czekac tygodnie dlugie i wciaz slyszec to samo a czytam ze osoby zarejstrowane dlugo dlugo po mnie juz maja wiesci wiec?..."
"...oby nikt wiecej nie poczol tego co ja teraz tygodnie oczekiwan i nic po prostu sobie rezygnujesz bo urazony jestes tym ze czekam niecierpliwie i sie przypominam oby juz nikt nie byl tak zawiedziony zeby niepowiedziec oszukany pozdrawiam..."
"...nie wymyslaj tu zadnej presji bo cos sobie wymysliles i ciagle o tym piszesz a to nieprawda przyznaj jesli nie przedemna to przed soba OSZUKALES MNIE

I tym podobne przykłady.
Zważywszy, że ofiarowana pomoc jest całkowicie bezinteresowna i udzielana w czasie możliwie najszybszym (wszak ja również posiadam prace, rodzinę, gorsze dni itd.) tego typu jak to określam "skakanie po brzuchu" jest szczególnie uciążliwe i zniechęcające do działania. Zdaję sobie sprawę z tego, że mój styl nawiązywania kontaktów jest czasochłonny i wysoce "energożerny", a co za tym idzie wszystko ciągnie się długo. Jednak często takie duże zaangażowanie w przeprowadzany kontakt owocuje obszernymi i szczegółowymi opisami oraz weryfikacjami, a przede wszystkim możliwie największą (jak na moje możliwości) pomocą dla ludzi "po drugiej stronie". Jeśli już podejmuję się kontaktu, staram się to robić skrupulatnie.
W związku z powyższym informuję co następuje.
1.) Likwiduję tak zwaną kolejkę oczekujących. Osobom, które prosiły o kontakt ze swoimi bliskimi i już są na niej umieszczone (znakomita większość prosiła anonimowo na PW ) zostanie oczywiście taka pomoc z mojej strony udzielona. Proces pomocy tym oczekującym będzie trwał do załatwienia wszystkich spraw i "wyczerpania" kolejki. Kolejnym zgłaszającym się osobom niestety nie chcę i nie mogę w takim przypadku niczego z góry obiecywać.
2.) Kontakty będą przeprowadzane przeze mnie w dalszym ciągu, ale na zasadzie intuicyjnego doboru proszących o pomoc. Jeśli będę dysponował odpowiednim czasem do zaoferowania takiej pomocy, to zdeklaruje się i podejmę kontaktu. W takim przypadku będę zajmował się tylko i wyłącznie tą daną osobą, do czasu nie załatwienia jej sprawy, lub nie wyczerpania wszystkich możliwych sposobów na przeprowadzenie tego kontaktu z powodzeniem.
3.) Pierwszeństwo w udzielanej pomocy maja sprawy już rozpoczęte i w razie powrotu problemów związanych z daną prośbą, będzie ona załatwiana przed innymi.
4.) Pomoc dotycząca innych działań energetycznych (np. zasilanie energią potrzebujących, wglądy w dane sytuacje itp.) będzie przeze mnie udzielana w dalszym ciągu na bieżącą.
5.) Jeśli z jakiejś przyczyny nie chcę podjąć się danego kontaktu, oznacza to, że
istnieją ku temu jakieś konkretne przesłanki. W takim przypadku proszę o nie naciskanie. Istnieje duże prawdopodobieństwo, że po upływie kilku dni sam zaoferuje pomoc w danej sprawie.
6.) Ofiarowana przeze mnie pomoc jest zawsze bezpłatna.
Wiem, że brzmi to wszystko jak rodzaj osobistego "regulaminu", tak formalnie i biurokratycznie, ale musicie zrozumieć również moją stronę. Bez uporządkowania tych spraw nie jestem w stanie dalej przeprowadzać kontaktów w sposób uporządkowany i zrozumiały dla zgłaszających się o pomoc, bez wywoływania niepotrzebnych nieporozumień i emocji.
Pozdrawiam wszystkich zainteresowanych.
Daltar